Reprosoustavy Wilson Exclusive Line – co je odlišuje?

0

Značka Wilson nedávno představila nové podlahové reprosoustavy ze série Exclusive Line, které nesou zkrácené označení EL-10. V tuto chvíli se jedná o poslední přírůstek do rodiny Wilson Exclusive, která si v našem saloně už více než rok užívá velkou popularitu. Jak znějí? Který model se hodí do menších a který do větších místností? Denon Store vše zkontroloval a otestoval!

V následujícím článku bychom vám rádi představili nejvyšší řadu značky Wilson, sérii Exclusive Line. Výrobky z této rodiny kombinují krásný zvuk a moderní vzhled. Řada Exclusive zahrnuje regálové reproduktory El-4 a dva modely podlahových reprosoustav EL-8 a EL 10. Všechny modely jsou k dispozici ve dvou barvách – bílé a černé s vysoce lesklým klavírním lakem. Čistý, jednoduchý tvar, elegantní lesk a logo, které je v podstatě jedinou dekorací reprosoustav. Minimalistické a efektivní zároveň. A to není vše… Zaměřme se nyní na to, co nám každá z reprosoustav dostupných v této sérii může nabídnout, pokud jde o zvuk a design.

Wilson Exclusive Line EL-4

Reprosoustavy Wilson Exclusive Line – co je odlišuje?, Denon Store

Nejprve se seznamte s nejmenším členem rodiny Exclusive – reprosoustavou EL-4, což je klasická dvoupásmová konstrukce umístěná v ozvučnici typu bassreflex, která je ideální pro místnosti do 25 m2. Zvuk EL-4 se vyznačuje mimořádně širokou frekvenční odezvou a vysokou přesností při přenosu všech detailů. Při poslechu našich oblíbených skladeb si tak můžeme být jisti, že ani ten nejmenší detail neunikne naší pozornosti. Tato reproduktorová soustava Wilson se i přes svou malou velikost může pochlubit extrémně dynamickým, rychlým a hlubokým basem. Skvěle se hodí pro stereo poslech i jako surround repro pro prostorový zvuk domácího kina. Díky vynikajícímu přenosu nízkých frekvencí budou všechny speciální efekty přenášeny s velmi vysokou přesností.

Wilson Exclusive Line EL-8

Reprosoustavy Wilson Exclusive Line – co je odlišuje?, Denon Store

Podívejme se nyní na první podlahovou reprousoustavu z nabídky. Wilson EL-8 je 2,5pásmová konstrukce s bassreflexem umístěným na zadní stěně skříně. Reprosoustavu charakterizuje teplý zvuk a dokonale se hodí k rockové hudbě. Basy jsou hluboké a silné, středy nejsou uměle tlačeny dopředu a celé pásmo je tak ideálně konzistentní. Hloubka vokálů je reprodukována velmi charakteristickým způsobem a prohlubuje náš zážitek z poslechu. U vysokých frekvencí model EL-8 např. věrně reprodukuje všechny bubnové činely, takže nehrozí žádné nepříjemné řinčení. Výsledná zvuková scéna je dostatečně prostorná a hluboká, jakoby neměla hranic. Reprosoustavy EL-8 se skvěle hodí jako hlavní přední reprosoustavy pro celou řadu konfigurací domácího kina. Jejich rychlost a přesnost zaručují, že všechny dynamické změny akce jsou zahrané ve správném tempu a velmi efektivním způsobem nám dodají jedinečné zážitky během sledování filmů.

Wilson Exclusive Line EL-10

Reprosoustavy Wilson Exclusive Line – co je odlišuje?, Denon Store

A teď je čas na fanfáry: to je ten okamžik, kdy bychom vám rádi představili nejnovější projekt značky Wilson – reprosoustavu Exclusive Line EL-10. Jedná se o třípásmovou konstrukci s ozvučnicí bassreflex. Na rozdíl od ostatních modelů v sérii není v tomto případě otvor umístěn na zadní stěně skříně, ale v její spodní části. Díky tomu jsou všechny nízké frekvence rovnoměrně rozloženy po celé podlaze. Toto řešení rovněž umožňuje přemístit reprosoustavu ke stěně a to bez obav, že budou potlačeny nízké frekvence. EL-10 má dva nízkotónové, jeden středový a jeden výškový reproduktor. Největší konstrukce z rodiny Exclusive Line je určena pro posluchače, kteří ocení lineárnost a přirozenost zvuku. Nedodá nám tak velkolepé basy, jaké produkuje jeho bratr EL-8. V tomto směru se spíše blíží k pojmu „efektivní“, protože všechny zvuky jsou reprodukovány přesně podle přání umělce. Reprosoustava nevnucuje svůj charakter, je klidná a nesnaží se silou dobýt jakékoliv frekvence. To ale neznamená, že zvuk je plochý nebo bez náboje. V případě potřeby a pokud to přehrávaný obsah vyžaduje, je EL-10 připraven v pravou chvíli udeřit a připravit tak každému milovníkovi zvuku husí kůži.

Můžeme tedy bezpečně říci, že v rodině Exclusive Line si každý snadno najde něco pro sebe. Od malých regálových reprosoustav, které překvapí svou přesností, až po podlahové, které se mohou pochlubit hloubkou basů, a také ty, které nám věrně a bez kompromisů zprostředkovávají krásu hudby. Navštivte náš salon Denon Store a přesvědčte se o jedinečnosti těchto modelů!