Přijímač domácího kina: Denon AVC-X3700H nebo Marantz SR6015. Který vybrat?

0

Přijímač domácího kina je základem systému domácí zábavy. Je každodenním společníkem při sledování filmů, poslechu hudby nebo hraní oblíbených her. Na trhu je velký výběr, ale podle našeho názoru jsou lídrem dvě značky: Denon a Marantz. V dnešním článku porovnáváme dva přijímače zmíněných značek: AVC-X3700H a SR6015. Který je lepší? Jak se liší a jaké jsou jejich možnosti? Denon Store vše zkontroloval. Zveme vás ke čtení!

Přijímač je centrem našeho audio systému. Základna, která poskytuje emoce a úžasné zážitky pro celou rodinu. Dnes na našem blogu konfrontujeme dva přijímače. Jedná se o Denon AVC-X3700H a Marantz SR6015.

Denon AVC-X3700H – přijímač domácího kina

Přijímač domácího kina: Denon AVC-X3700H nebo Marantz SR6015. Který vybrat?, Denon Store

Začněme od Denon AVC-X3700H. Jedná se o 9kanálový přijímač s výkonem 180 W a podporou Dolby Atmos, Dolby Atmos Height Virtualization, DTS:X, DTS Virtual:X a IMAX Enhanced. Je vybaven 7 HDMI vstupy a 3 výstupy, které podporují standard HDCP 2.3. Podporuje většinu formátů obrazu pure Colour sub-sampling, Dolby Vision, High Dynamic Range (HDR10), Hybrid Log-Gamma (HLG) video 21:9, 3D a BT.2020.

Napěchovaný nejnovějšími technologiemi a podporující 8K. Mašina, která funguje dobře za všech podmínek.

Pro milovníky vysoce kvalitní hudby je Denon AVC-X3700H vybaven 32bitovými převodníky AKM, které umožňují dekódování zvuku s vysokým rozlišením ALAC, FLAC a WAV s rozlišením až 192 kHz / 24 bit. Podporuje všechny známé hudební služby, obousměrný bluetooth a multiroom od HEOS.

Marantz SR6015 – přijímač domácího kina

Přijímač domácího kina: Denon AVC-X3700H nebo Marantz SR6015. Který vybrat?, Denon Store

Marantz SR6015 se „na papíře“ liší 5 W výkonu navíc a zpracováním zvuku v technologii HDAM. Podporuje stejné obrazové a zvukové standardy, má stejné síťové funkce, stejné rozhraní a ekosystém. Proč je tedy Marantz, který se liší pouze výkonem 5 W, v současné chvíli dražší o 4000 Kč? Pokusíme se to vysvětlit.

Marantz se výrazně liší vzhledem. Podle našeho názoru zařízení působí dojmem prestižnějšího a exkluzivnějšího produktu a je tak atraktivnější pro uživatele s vybraným estetickým vkusem. Broušená přední strena a kulaté tvary vždy přitahovaly oko. Design značky Marantz je díky tomu velice populární. Model SR6015 je navíc k dispozici ve dvou barevných provedeních, takže jej každý bez problémů sladí s designem své místnosti.

Rozdíly mezi AVC-X3700H a SR6015

Standardní tvar AVC-X3700H je ostrý a je podobný klasickým přijímačům. Navzdory své bohaté výbavě nevypadá jako prémiový SR6015. Největším rozdílem mezi těmito zařízeními je však kvalita zvuku domácího kina a hudby. Denon už dlouhá léta používá při zpracování zvuku v nižších přijímačích technologii DSP, kterou jsme zmiňovali dříve. Ta se vyznačuje velmi dobrou kvalitou zpracování a skvělou reprodukcí zvuku.

Přečtěte si také: „Domácí kino – 5 otázek a odpovědí, které byste měli vědět před nákupem

Díky technologii Marantz HDAM (Hyper Dynamic Amplifier Module) využívané v SR6015 toho však můžeme zažít více než u AVC-X3700H. Dynamika SR6015 při podobné úrovni hlasitosti je rozhodně lepší. Zvuky jsou živější a melodičtější, hudba je bohatší a plnější. Stereofonie se rozšiřuje, separace zvuků je na mírně vyšší úrovni, selektivita je výraznější. Je třeba zdůraznit, že zvuk Denonu není špatný, ale v uších o něco víc vyniká Marantz. Technologie HDAM je tedy klíčová. Čím vyšší je kvalita souboru, tím více se rozdíly stírají, každopádně v této oblasti dominuje Marantz.

Podobně je tomu u filmů, kde má prostorovost a muzikálnost modelu SR6015 mírnou převahu nad modelem AVC-X3700H. Zvuky jsou plnější a oddělenější, což je slyšet zejména u filmů se špatným zvukem. Největší rozdíl jsem zaslechl na vícekanálových koncertech, např. ze streamingu Tidal. Marantz v této oblasti rozhodně vyhrává. Koncerty v nejvyšší kvalitě vás dostanou, umístění každého ze zvukových prvků působí ohromujícím dojmem. Lepší technologie zpracování zvuku zvítězila i tentokrát.

Který přijímač domácího kina vybrat?

Přijímač domácího kina: Denon AVC-X3700H nebo Marantz SR6015. Který vybrat?, Denon Store

Stručně řečeno, Marantz i Denon nabázejí velmi dobré přijímače, které se vyznačují úžasnými možnostmi. Jejich funkčnost vám může způsobit závratě. Obě zařízení podporují nejnovější zvukové a obrazové standardy. Zdánlivě malý rozdíl ve způsobu zpracování zvuku hraje výrazně ve prospěch modelu SR6015.

Přijímač domácího kina: Denon AVC-X3700H nebo Marantz SR6015. Který vybrat?, Denon Store

Co tedy vybrat? Volba není tak jasná, jak by se zdálo. Pokud nebudete poslouchat koncerty v nejvyšší kvalitě, pak se Denon jeví jako rozumnější volba. Pokud si však vážíte především dobrého zvuku při stereo poslechu a filmy jsou jen doplňkem, je lepší zvolit Marantz.

Máme již vybraný AV přijímač. Jak ale sestavit domácí kino?

Výběr vašeho vysněného vybavení audio-video nebo smart home nemusí být jednoduchý. Naši odborníci vám proto rádi pomohou s výběrem, instalací i konfigurací. Rovněž vám navrhnou nejlepší možné řešení. Kontaktujte nás telefonicky na +420 775 059 455 nebo e-mailem na chodov@salonydenon.cz.

Přijímač domácího kina: Denon AVC-X3700H nebo Marantz SR6015. Který vybrat?, Denon StoreKromě toho se snad již brzy setkáme při opětovném otevření salonu Denon Store, který se nachází v pražském nákupním centru Chodov. K této příležitosti připravujeme skvělou akci! #StayTuned