Jak vybrat dobrý zesilovač?

0

Jaký stereo zesilovač vybrat – otázka, která potrápila nejednoho z nás… Na trhu najdeme velké množství zařízení, která mají nejrůznější technické specifikace a charakteristiky. S jakým vybavením bychom měli začít? Záleží na velikosti místnosti? Bude lepší stereo přijímač nebo all-in-one systém? S pomocí přichází Denon Store. Zveme vás ke čtení.

Ideální způsob, jak udělat dobrý výběr zesilovače, je položit si několik klíčových otázek. Umožní nám určit, co by mělo charakterizovat zařízení, a umožní nám zúžit výběr. Začněme s:

Integrovaný zesilovač, stereo přijímač nebo all-in-one systém?

Jak vybrat dobrý zesilovač?, Denon Store

V současnosti můžeme na trhu stereo zesilovačů nejčastěji narazit na tři typy konstrukce. První z nich jsou klasické integrované zesilovače, jako je např. Denon PMA-800NE, které vyžadují dodatečné připojení CD přehrávače, síťového přehrávače nebo gramofonu jako zdroje zvuku. Podobně je to s modelem PM7000N od značky Marantz. Je to integrovaný zesilovač třídy Hi-Fi s funkcí HEOS built-in, díky níž můžeme přehrávat naši oblíbenou hudbu přímo ze streamovacích služeb (mj. Spotify, Tidal).

Jak vybrat dobrý zesilovač?, Denon Store

Dalším typem jsou stereo přijímače , např. Denon DRA-800H. Jedná se o integrované zesilovače, které jsou navíc vybaveny vestavěným síťovým přehrávačem umožňujícím připojit se k síti Wi-Fi a bezdrátově přehrávat hudbu ze streamingových služeb (např. Spotify nebo Tidal), a tradičním tunerem FM/DAB.

Nalezneme také all-in-one mini systémy jako Marantz Melody X, tedy stereo přijímače v kompaktních rozměrech vybavené navíc vestavěným CD přehrávačem. Samozřejmě existují i jiné méně populární typy konstrukcí sestavené z předzesilovače a výkonového zesilovače. Pokročilejší uživatelé naopak budou mít zájem spíše o nekompromisní konstrukce od značek jako Naim nebo Audio Research. Ceny takových řešení však dosahují desítek až stovek tisíc korun a je možné o nich mluvit celé hodiny, takže zájemce zveme do salonu Denon Stereo a osobně vám je představíme.

Z jakého zdroje budeme poslouchat hudbu?

Pokud využíváme hlavně online streamingové služby, stojí za zvážení stereo přijímač vybavený vestavěným síťovým přehrávačem (např. zmíněný Denon DRA-800H). Když kromě streamingu posloucháme i spoustu CD a naše místnost nám neumožňuje používat velká zařízení, za pozornost stojí mini systém jako Marantz Melody X. Milovníci vinylu by se měli zvláště zajímat o přítomnost phono vstupu v zařízení, který umožní přímé připojení gramofonu k zesilovači a osvobodí od nákupu samostatného zařízení.

Co připojíme k zesilovači?

Jak vybrat dobrý zesilovač?, Denon Store

Důležité je také to, co kromě zdroje zvuku chceme připojit k našemu zesilovači. Pokud se jedná pouze o televizor, bude stačit integrovaný zesilovač vybavený optickým nebo klasickým AUX konektorem. Nicméně v situaci, kdy máme celou řadu vybavení a chceme k našemu zesilovači připojit konzoli, dekodér, Blu-ray atd., stojí za to uvažovat o stereo zesilovači vybaveném několika HDMI porty – jako je např. Marantz NR1200. Toto řešení bude organizovat všechna naše zařízení.

S jakým vybavením začít?

Jak vybrat dobrý zesilovač?, Denon Store

Pokud právě začínáme dobrodružství s audio zařízeními a nejsme si úplně jisti, co všechno chceme, bude ideální volbou univerzální řešení. Příkladem je Denon PMA-600NE. Vynikající integrovaný zesilovač vybavený digitálními i analogovými konektory (umožňujícími připojení např. TV nebo CD přehrávače) a phono vstupem pro gramofon. Pro ty, kteří chtějí poslouchat hudbu ze streamingových služeb, je k dispozici vestavěný modul Bluetooth, který umožňuje spárování s telefonem. Kompletní sestava za rozumnou cenu je rozhodně dobrým začátkem krásné cesty do světa audio.

Velikost místnosti a výběr správného vybavení

Jak vybrat dobrý zesilovač?, Denon Store

Pro místnosti do 20 m2 postačí mini systémy s výkonem přibližně 60 W na kanál. Takovým je např. i Denon CEOL RCDN-10. Pro místnosti 25-35 m2 se vyplatí vybrat zařízení s výkonem v rozmezí 70-100 W – např. Denon PMA-800NE. Pokud disponujeme ještě větší plochou, bude potřeba výkon 140 W a tedy Denon PMA-1600NE. Měli bychom také věnovat pozornost tomu, při kolika ohmech (Ω) dostaneme daný výkon zesilovače. Zesilovač, který má 60 W při 4 ohmech, má menší výkon než ten, který má 60 W při 8 ohmech.

Když odpovíme na všechny tyto otázky, je třeba si uvědomit, že nejlepším ukazatelem kvality zvuku jsou naše uši. Není ideální číst pouze online recenze, ale jít přímo do salonu Denon Store a osobně se přesvědčit, které zařízení nám nejlépe vyhovuje. Proto bychom si měli poslouchnout několik zařízení zapojených do široké škály reproduktorů, abychom našli náš individuální charakter zvuku. V Denon Store si také každý může prohlédnout často přehlížené aspekty, tj. vzhled a estetiku. Audio zařízení je koneckonců prvkem designu interiéru, takže je důležité, aby nejen dobře znělo, ale i se nám vizuálně líbilo – budeme se na něj přeci dívat několik let, a to každý den.