Zdraví a sluchátka – jak vybrat správný model?

0

Zdravý sluch je jednou z nejdůležitějších věcí v našem životě. Bezpochyby je potřeba se o něj dobře starat, proto tentokrát na našem blogu představujeme některé úvahy a rady spojené se sluchem a výběrem správných sluchátek. Který model vybrat, aby byl bezpečný a pohodlný pro naše ucho? Co je potřeba zvážit při výběru? Která sluchátka znějí nejlépe? Zveme vás ke čtení.

V dnešním článku naleznete několik úvah týkajících se zdravého sluchu. Pokusíme se věnovat zvláštní pozornost správnému výběru sluchátek a také tomu, aby byla co nejvíce bezpečná. Pro pořádek se musíme vrátit ke krátkému porovnání typů sluchátek. Jak víte z jiných textů na našem blogu, rozlišujeme modely do uší, nebo na uši, které dále můžeme dělit např. na otevřené nebo uzavřené.

Zdraví a sluchátka – jak vybrat správný model?, Denon Store

Zvláštní pozornost věnujeme porovnání úrovně bezpečí, ale také komfortu používání sluchátek do uší a na uši. Abychom usnadnili pochopení problému, předpokládejme, že výraz „do uší“ zahrnuje klasické starší typy „pecek“, kterých je na trhu stále méně, i ty, které se zavádějí přímo do zvukovodu. Do kategorie sluchátek na uši jsme pro účely tohoto textu zahrnuli modely otevřené, uzavřené, obklopují celé ucho i volně na něm položené.

Sluchátka do uší – pro koho?

Zdraví a sluchátka – jak vybrat správný model?, Denon Store

Modely do uší se hodí pro specifcké použití. Příkladem může být jakákoli fyzická aktivita, která nás nutí ke změně pohybů, jako je např. běh nebo cvičení v posilovně. Sluchátka do uší svým způsobem zaplňují celý zvukovod. Poskytují lepší izolaci od okolního prostředí. Proto je v rušných podmínkách výsledkem i lepší, jasnější zvuk s více detaily. Paradoxně jsou ale také nejméně bezpečná.

Kromě toho, že slyšíme mnohem méně zvuků z okolního prostředí, není zvukovod bohužel dobře provzdušněn. Dalším problémem je, že velká část lidí, již ve fázi výběru sluchátek, projevuje obavy, že tato sluchátka budou působit bolest a nebudou pohodlná. A tak to opravdu může být. Jedná se o přirozené chování našeho těla. Vždy se snaží přemístit cizí těleso, které způsobuje nežádoucí diskomfort. Přesto je velmi důležité vědět, že prakticky všechny modely sluchátek do uší, které jsou k dispozici v salonu Denon Store, mají vyměnitelné gumové nebo pěnové nástavce. V balení naleznete několik velikostí, aby bylo možné si vybrat tu správnou pro vaše individuální potřeby. Díky tomu jejich nošení bude zcela pohodlné.

Zdraví a sluchátka – jak vybrat správný model?, Denon Store

Ve světle těchto úvah si položíte otázku: sluchátka do uší jsou obecně špatná? Ne. Jsou ideální pro kratší poslech, jako jsou výše uvedená cvičení v tělocvičně nebo běhání v přírodě. Oblíbená hudba je vždy jednou z nejlepších motivací. Ideálním řešením pro aktivní lidi jsou například sportovní sluchátka Jays m-Five True Wireless, která jsou odolná vůči potu. Kromě toho mají intuitivní dotykové ovládání, krásný zvuk, odolnou baterii a ergonomický design.

Sluchátka na uši – v čem jsou lepší?

Jaké výhody a slabší stránky nalezneme u sluchátek na uši? Obecně se říká, že díky použití např. větších měničů, budou taková sluchátka nabízet lepší kvalitu zvuku.

Zdraví a sluchátka – jak vybrat správný model?, Denon Store

Často to tak opravdu bývá. Naproti tomu ale existují modely do uší, které jsou svou kvalitou podobné velkým audiofilským sluchátkům na uši. Sluchátka na uši jsou navržena pro použití doma nebo na cestách. Tam, kde převládá statický hluk, budou sluchátka s tímto designem více žádoucí. Ze zkušenosti však vím, že se jedná o zcela individuální záležitost, protože výrobci nových modelů na uši věnují velkou pozornost pohodlí při jejich používání. Řada sluchátek navíc může být používána i během mírného běhu. Proto stojí za to se seznámit s bezdrátovými sluchátky x-Five nebo a-Seven Wireless.

Která sluchátka jsou nejvíce bezpečná?

Která sluchátka tedy budou nejbezpečnější? Na tuto otázku lze odpovědět směle a jednoznačně – budou to bezpochyby sluchátka na uši, jako jsou Jays x-Five, Focal Listen Wireless nebo Denon AH-MM400.

Zdraví a sluchátka – jak vybrat správný model?, Denon Store

Bezpečné ucho

Je třeba zmínit také nejdůležitější výhodu sluchátek na uši oproti modelům do uší. Obklopují ucho. Není stlačené, je zajištěn průchod vzduchu. Materiály použité při návrhu sluchátek obvykle podporují „dýchání“. I uzavřené modely jsou vždy dobře odvětrávané.

Abychom to shrnuli, lze předpokládat, že sluchátka na uši budou mnohem bezpečnější možností. Jsou ideální pro delší poslechové relace, nabízejí lepší kvalitu zvuku, ale nenabízejí takový komfort při jejich přenáší nebo uložení.

Sluchátka do uší lépe izolují, poskytují lepší pohodlí při fyzických aktivitách, je však třeba si uvědomit, že jejich delší používání má potenciálně negativnější vliv na náš sluch.

Před výběrem pro vás vhodných sluchátek se vyplatí navštívit salon Denon Store a vyzkoušet si všechny uvedené typy sluchátek „na vlastní uši“.