Vyplatí se zvolit nový standard HDMI 2.1?

0

HDMI kabel je nejoblíbenějším řešením pro přenos nekomprimovaného audio-video signálu. V současné době je na trhu dostupná verze HDMI 2.1. Co nabízí a jaké změny byly provedeny? Je možný obraz 10K? Vyplatí se vyměnit HDMI za HDMI 2.1? Denon Store vše zkontroloval. Zveme vás ke čtení.

Standard HDMI se na trhu objevil již v roce 2003 a od té doby je nejoblíbenějším kabelem pro přenos nekomprimovaného audio-video signálu ve spotřební elektronice. Od té doby se tento standard postupně měnil a jeho další verze přinesly inovace ve formě podpory nových funkcí a zvýšily možnosti přenosu dat na vyšší hodnoty. V současné době je nejnovějším standardem HDMI verze 2.1.

Podpora 4K, 8K a dokonce 10K

Vyplatí se zvolit nový standard HDMI 2.1?, Denon Store

Aktualizace standardu HDMI na verzi 2.1 má především umožnit podporu vyšších rozlišení videa a obnovovacích frekvencí. Nový standard zaručuje přenos rozlišení 4K @ 120 Hz a 8K @ 60 Hz a budou podporována také rozlišení do 10K (to se však týká komerčních a specializovaných aplikací). To vše díky tomu, že v rámci nové specifikace je zvyšena rychlost přenosu dat na 48 Gb/s. Neméně důležitou aktualizací je rovněž zavedení podpory dynamického HDR.

Jaké jsou změny v novém HDMI 2.1?

Vyplatí se zvolit nový standard HDMI 2.1?, Denon Store

Nový standard také vynutil produkci nových kabelů HDMI, které plně využívají jeho schopností. Kabely UltraHigh Speed ​​HDMI podporují přenos do 48 Gb/s. Kabel v této verzi zaručuje podporu pro funkce, jako je např. 8K obraz s HDR. Má také extrémně nízké EMI (elektromagnetické rušení), což snižuje riziko rušení spojených s blízkostí bezdrátových zařízení.

Na tomto místě je potřeba zmínit, že kabel je zpětně kompatibilní, což zaručuje jeho správnou spolupráci se staršími zařízeními. Proto i dnes, v případě plánovaného rozšíření vašeho systému, stojí za to se okamžitě vybavit příslušnými kabely, např. modelem Profigold PROV2101.

Stojí za to vybrat HDMI 2.1?

Vyplatí se zvolit nový standard HDMI 2.1?, Denon Store

Obraz s rozlišením 8K zaručuje úžasný vizuální zážitek díky většímu počtu pixelů. Kromě toho při zachování obnovovací frekvence na úrovni 60 Hz je možné sledovat dynamické scény se všemi detaily. V případě 4K @ 120 Hz dosahujeme vynikajících výsledků u ultrarychlých scén ve sportu a v náročných hrách.

Podpora pro HDR

Dynamický HDR, podporovaný novou specifikací, zlepšuje kvalitu obrazu díky rozšířenému rozsahu kontrastu v náročných scénách, a to zejména získáním více detailů ze světlých a tmavých částí stejného obrazu. Postup od statického HDR k dynamickému HDR zajišťuje, že každá sekunda přehráváného obrazu je zobrazena s dokonalou hloubkou a detaily, s dokonalým jasem a kontrastem, a to snímek po snímku. Obsah obohacený o HDR je k dispozici pro filmy, videa i mnoho her (včetně VR).

Chcete-li identifikovat kabel UltraHigh Speed ​​HDMI, který splňuje požadavky standardu, ujistěte se, že má potřebný štítek:

Vyplatí se zvolit nový standard HDMI 2.1?, Denon Store
https://www.hdmi.org/spec21Sub/UltraHighSpeedCable

Všechny certifikované kabely musí být řádně certifikovány přes Authorized Testing Center (ATC).

Zvuk přes HDMI

Důležitou změnou pro uživatele je také krok vpřed v oblasti přenosu zvuku. HDMI v specifikaci 2.1 nabízí rozšířený zpětný audio kanál (eARC), který ve srovnání se starším (ARC) poskytuje lepší podporu několika audio komponent v systému a optimalizaci zvuku. Je potřeba zmínit, že eARC bylo implementováno do zařízení dostupných na trhu ještě před oficiálním vydáním plné specifikace HDMI 2.1. To umožňuje odesílat prostřednictvím televizoru do AV přijímačů, jako je např. Denon AVR-S950H, zvukové formáty s vysokým rozlišením až 192 Hz, 24-bit a nekomprimovaný vícekanálový zvuk, např. 7.1, 5.1.

Vyplatí se zvolit nový standard HDMI 2.1?, Denon Store

Podporuje také formáty DTS-HD Master Audio™, DTS:X®, Dolby® TrueHD, Dolby Atmos®. Díky tomu je ve vašem obývacím pokoji snazší než kdykoli předtím získat opravdový filmový zvuk. eARC funguje také na starších High Speed HDMI, takže pokud máte přijímač a televizor s touto funkcí, můžete použít také starší kabely.

Ještě lepší hry

Vyplatí se zvolit nový standard HDMI 2.1?, Denon Store

Kromě toho HDMI 2.1, které díky pokročilému datovému přenosu zajišťuje plynulé přehrávání ve vysokém rozlišení, dobře funguje i u náročných her. Použití VRR (variabilní obnovovací frekvence) zajišťuje významné snížení vstupního zpoždění ve hrách a zaručuje vynikající zábavu i u celé řady náročných titulů. Díky ALLM (automatický režim s nízkou latencí) se po přijetí signálu z konzole nebo počítače obrazovka automaticky přepne do „herního režimu“ s nízkou latencí, což umožňuje plynulé hraní vaší oblíbené hry bez zpoždění.

V současné době zařízení na trhu podporují některé funkce HDMI 2.1, např. eARC. Plné zavedení tohoto standardu na trh však vyžaduje určitý čas, a proto stojí za to se předem seznámit s možnostmi, které tento standard nabízí.

Zveme vás do salonu Denon Store, kde máme k dispozici kabely HDMI 2.1. stejně jako další řešení. Naši odborníci vám je rádi představí a pomohou s výběrem.