Co je to aktivní potlačení hluku ANC a jak funguje?

0

Je těžké si představit život bez sluchátek, díky kterým můžete poslouchat hudbu, oblíbené podcasty a… izolovat se od okolního světa. Seznamte se s technologií ANC neboli aktivním potlačením hluku. Jaké byly její počátky a jak funguje? Která sluchátka s ANC jsou nejlepší? Denon Store vám přiblíží historii ANC a pomůže s výběrem nejlepších sluchátek. Zveme vás ke čtení.

Každý den jsme vystaveni škodlivým účinkům hluku. Tramvaj, procházka rušnou ulicí nebo vlakové nádraží jsou jen příklady míst, kde nás hluk ovlivňuje a má negativní účinky na naši pohodu a zdraví. Aby bylo možné uniknout nechtěným zvukům z okolního prostředí a v klidu si tak vychutnat svou oblíbenou hudbu, hledají zákazníci navštěvující salon Denon Store stále častěji sluchátka s aktivním potlačením hluku. Rádi bychom vám v dnešním příspěvku stručně představili historii a fungování této technologie a nabídli sluchátka, která vám umožní slyšet každý detail vašich oblíbených písní, bez ohledu na to, v jak hlučném prostředí budete.

Začátky aktivního potlačení hluku ANC

Co je to aktivní potlačení hluku ANC a jak funguje?, Denon Store

Aktivní potlačení hluku (zkráceně ANC – active noise cancelling), jako spousta jiných nových technologií, má svůj původ v armádě. Původně se používala v letectví, aby nebyli piloti rušeni hlukem a mohli bez problémů komunikovat. Aktivní potlačení hluku se začalo ke komerčním účelům využívat poměrně pozdě, přestože teoretické základy této technologie byly patentovány již ve 30. letech 20. století.

Jak ANC funguje?

Abyste pochopili, jak aktivní redukce hluku funguje, neobejdete se bez krátkého opakování fyziky. Zvuková vlna je charakterizována periodickým stlačováním a rozpínáním hmotného prostředí. Skládá se z oblastí vysokého tlaku a oblastí nízkého tlaku. Její rychlost je závislá na okamžitých fyzikálních podmínkách. Vlny procházejí periodickými změnami a různými fázemi.

Dalším nezbytným pojmem k pochopení fungování aktivního potlačení hluku je interference. Zjednodušeně řečeno, tento jev je založen na změně amplitudy vln, která je způsobena skládáním dvou (nebo více) vln. V závislosti na tom, zda se vyskytnou dvě vlny (nebo více vln) ve stejné nebo opačné fázi, bude amplituda odpovídajícím způsobem zesílena nebo vyrovnána. Asi uhádnete, že v případě aktivního potlačení hluku byl použit druhý případ.

Co je to aktivní potlačení hluku ANC a jak funguje?, Denon Store

Všechna sluchátka vybavená touto technologií by proto měla mít mikrofony zachycující hluk z okolního prostředí, který je následně kompenzován inverzním signálem. Signály jsou zpracovány procesorem a do reproduktoru je odeslán až výsledný signál. Toto řešení samozřejmě představuje i řadu technických úskalí (např. zpětná vazba, nepřesná fázová inverze, atd.). Nicméně v této době jsou již na trhu vyspělá sluchátka, která si s výzvou, jakou představuje aktivní potlačení hluku, umí poradit.

Která sluchátka s ANC vybrat?

Co je to aktivní potlačení hluku ANC a jak funguje?, Denon Store

Při výběru sluchátek s ANC se vyplatí zaměřit nejen na kvalitu jejich zvuku, ale také na fungování samotného systému aktivního potlačení hluku. S touto technologií je k dispozici stále více sluchátek, ale rádi bychom vás upozornili na konkrétní model, který podle našeho názoru přistupuje k tomuto tématu nestandardním způsobem. Díky tomu jsou k dispozici skvěle znějící vysoce kvalitní sluchátka ANC. Projektanti modelu Denon AH-GC30, o kterém je řeč, použili řešení založená na specifických akustických situacích. Na výběr tak máme ze tří nastavení pro opravdu efektivní potlačení hluku.

Denon AH-GC30 se třemi režimy ANC

Sluchátka AH-GC30 mají tři režimy potlačení hluku přizpůsobené pro tři akustické situace, ve kterých nejčastěji potřebujeme „odříznout“ hluk:

  • Režim kancelář vám umožní se lépe soustředit na práci. Ideální je pro ty, kteří pravidelně telefonují v hlučných open-space kancelářích. Tento režim též fantasticky funguje v posilovně nebo během jiných indoorových sportů.
  • Režim město vám umožní vychutnávat si oblíbenou hudbu, videa YouTube, audioknihy nebo podcasty během cest městskou hromadnou dopravou, pěšky nebo na kole.
  • Režim letadlo je speciálně navržen tak, aby blokoval hluk proudových motorů. Díky tomu v letadle získáte klid na práci i odpočinek. Režim potlačení hluku funguje i bez přehrávání hudby. Relaxovat během dálkových letů tedy bude zase o něco jednodušší.

Krásně zhotovená sluchátka Beoplay H9 3rd Gen

Co je to aktivní potlačení hluku ANC a jak funguje?, Denon Store

Zajímavým řešením jsou také dobře známá sluchátka Beoplay H9 3rd Gen. Jedná se již i třetí generaci kultovního modelu. Vyrobena jsou z luxusních a lehkých materiálů. Oproti předchozí verzi jsou značně vylepšena. K dispozici je rozšířená doba přehrávání, nové dotykové ovladání i tlačítko hlasového asistenta. Baterie umožňuje až 25 hodin poslechu hudby se zapnutým režimem ANC a 33 hodin bez ANC.

Křišťálově čistá kvalita zvuku Jays q-Seven Wireless

Je třeba věnovat pozornost i novým sluchátkům Jays q-Seven Wireless. Díky technologii ANC je redukován okolní hluk na minimum a zajištěna je křišťálově čistá kvalita zvuku. K dispozici je až 20 hodin poslechu s režimem ANC nebo až 30 hodin bez režimu ANC. Pokud by vám nestačila ani tato porce hodin, je součástí balení i audio kabel, který můžete použít k prodloužení poslechového zážitku.

Co je to aktivní potlačení hluku ANC a jak funguje?, Denon Store

Musíme si uvědomit, že systém ANC potlačuje hluk vytvářením identického hluku v inverzní fázi. Taková redukce však může mít negativní vliv na kvalitu reprodukovaného zvuku. Vždy je tedy lepší sluchátka s touto technologií nejprve otestovat.

Doufáme, že vám dnešní článek přiblížil téma aktivního potlačení hluku. Zveme vás do salonu Denon Store, kde můžete toto efektivní řešení vyzkoušet „na vlastní uši“. Naši odborníci vám rádi představí všechna sluchátka a pomohou s výběrem těch nejlepších.