Recenze nového soundbaru DT – Studio Slim

0

Trh se soundbary se rozšířil o nový model Studio Slim značky Definitive Technology. Jaký je jeho zvuk? Bude fungovat jako opravdové domácí kino a hodí se pro poslech hudby? Jaká řešení v něm byla použita? V Denon Store jsme vše vyzkoušeli a otestovali. Podívejte se na naši recenzi.

Zjednodušeně můžeme říci, že existují 3 typy soundbarů: pro poslech hudby, pro minimalisty a pro milovníky kina. My vám nyní představíme model, který každou z těchto kategorií obrátí vzhůru nohama. Dámy a pánové – představujeme Definitive Technology – Studio Slim.

Definitive Technology – významný hráč na trhu audio!

Recenze nového soundbaru DT – Studio Slim, Denon Store

Definitive Technology je značka, která si na trhu audio počíná stále více odvážněji – a to jak mezi Hi-FI reproduktory (nedávné premiéry podlahových reproduktorů série Demand), domácím kinem (dobře známá série BP), tak i v současné době mezi soundbary. Její kořeny lze vysledovat v zámoří, ve slunné Kalifornii. Spoluzakladatelem DT je zakladatel velmi dobře známé značky Polk Audio. První konstrukce značky Definitive Technology založené roku 1990 byly bipolární reproduktory a jednalo se o předchůdce současné, již zmiňované, série BP 9000.

Studio Slim – kvalita zpracování a design

Když se hlavní hrdina naší recenze objevil v Denon Store, nebyli jsme si jistí, co očekávat. Ačkoliv vypadal velmi nenápadně, ohlasy napovídaly, že je připraven vyhovět potřebám audiofilů i filmových, televizních a sportovních nadšenců. Doslova se ztrácel mezi masivními konstrukcemi soundbarů od jiných výrobců. Samotná lišta má obvyklou šířku 110 cm, ale ostatní rozměry jsou již velmi decentní – hloubka je něco přes 8 cm a výška pohých 4,6 cm. Když však vezmete soundbar do svých rukou, je vám hned jasné, že inženýři věděli, co dělají.

Recenze nového soundbaru DT – Studio Slim, Denon Store

Tělo soundbaru je vyrobeno z pevného kartáčovaného hliníku a krycí mřížka z estetického a kvalitního textilu. Na zadní straně vidíme úhledně uspořádané a dobře popsané konektory, na horní pak ovládací tlačítka a nápis Definitive Technology. Boky zařízení jsou velice zajímavě zhotovené – zkosení dodává jedinečný charakter a pěkně dolaďuje celkový vzhled. Až v domu je možné docenit jeho malé rozměry. Při umístění na televizní stolek je soundbar prakticky neviditlený. Určitě se bude líbit i všem milovníkům minimalistického designu.

Subwoofer a příslušenství

Recenze nového soundbaru DT – Studio Slim, Denon Store

O něco majestátněji působí subwoofer – masivní kostka s hliníkovým logem Definitive Technology stojící na vysokých nožkách. 8“ měnič se nachází ve spodní části a nabízí výkon 100 W. Na povrchu je subwoofer matný se specifickou „drsnou“ strukturou.

Dálkový ovladač je malý a velmi lehký, dobře se drží a neklouže z ruky. Vešla se na něho všechna potřebná tlačítka – on/off, vypnutí zvuku, výběr zdroje, ovládání hlasitosti, nastavení úrovně středového kanálu a subwooferu a výběr 3 režimů zvuku.

Funkce Studio Slim

Studio Slim má na své straně všechny argumenty, které jsou vyžadovány pro splnění všech technologických požadavků audiofilů, milovníků kina i televize. Díky vestavěné technologii Chromecast můžeme streamovat zvuk z množství zdrojů, aniž bychom ztratili kvalitu přenášeného obsahu. Tímto řešením potěší jak nadšence hudebních souborů s vysokým rozlišením, tak milovníky podcastů, audioknih a všech mluvených programů. Kromě toho samozřejmě můžeme spárovat zařízení s dalšími reproduktory podporujícími Chromecast a vytvořit v celé domácnosti multiroom systém, který je možné ovládat hlasem nebo pomocí mobilní aplikace.

Soundbar rovněž obsahuje HDMI ARC, který nám umožňuje snadné připojení k televizoru pomocí jediného kabelu. Zaručeno je bezproblémové přehrávání zvuku ze všech zdrojů připojených k televizoru i z vestavěných Smart aplikací. Pro starší přijímače, které nejsou vybaveny technologií ARC, počítačové monitory nebo projektory, je k dispozici „optika“.

Jak zní soundbar Studio Slim?

Recenze nového soundbaru DT – Studio Slim, Denon Store

Definitive Technology Studio Slim pracuje v systému 3.1, takže zvuk je rozdělen na pravý, středový a levý kanál. K dispozici je hned 7 měničů – 3 hliníkové vysokotónové a 4 oválné středotónové měniče. Každému z nich je přiřazen samostatný zesilovač s procesorem DSP, který se vyznačuje velmi vysokým výpočetním výkonem a minimálním zpožděním. Reprodukce nízkých frekvencí probíhá za pomoci subwooferu.

Zvukové možnosti jsme hodnotili ve dvou kategoriích – hudba a film. Okamžitě jsme nastavili laťku vysoko a přehráli skladbu California Dreamin‘ z alba Wallflower od Diany Krall. Vokály se ukázaly být velmi jasné a prezentovány byly přesně uprostřed, zatímco doprovodné nástroje se objevily dokonale na levé a pravé straně zpěvačky. Vše znělo to tak, jak má – dostatečně podrobně s výrazným hlasem umělkyně. I basy ve zbytku písně zněly lépe, než jsme čekali – bohaté a řádně kontrolované, ani v nejmenším neutopily ostatní zvuky skladby.

Dalším testem byla legendární píseň známé skupiny Dire Straits – Money For Nothing. Netrpělivě jsme čekali na kultovní kytarové sólo, které začalo kolem času 1:40 – skvěle znějící vokály a bicí z prvních sekund přinášely optimismus. Ostrost a dynamika nástroje Marka Knopflera byla dokonale představena a jeho vokály skvěle doplnily celek.

Domácí kino

Recenze nového soundbaru DT – Studio Slim, Denon Store

S velkým očekáváním jsme spustili Netflix. Nabyli jsme dojmu, že charakteristickou znělku spuštění aplikace přehrál soundbar s nepopsatelnou energií a radostí. O chvíli později jsme se již mohli přesvědčit o jeho kvalitách na filmovém poli. Při sledování filmu Baby Driver, který režíroval Edgar Wright, jsme přepínali z režimu Music na Movie, u kterého byl ihned cítit ten neskutečný náboj. Začala hrát nejen celá zeď před námi, ale rovnou celá místnost. Simulace zvuků, které nás obklopovaly během dynamických honiček, byla fantastická, práce subwooferu nás usadila hluboko do křesla a hudba poslouchaná hlavním hrdinou při řízení automobilu zněla přinejmenším stejně jako ta streamovaná z Tidal. Studio Slim zvládá hudbu velice dobře, ale teprve v domácím kině ukazuje svůj plný potenciál.

Smekáme klobouk před inženýry Definitive Technology za zhotovení tak dobře hrajícího zařízení v tak malém šasi. Studio Slim rozhodně zamíchal kartami na trhu se soundbary. Bezpochyby je to jedno z nejlepších produktů v této kategorii, se kterým jsme měli tu čest. S čistým svědomím můžeme doporučit fanouškům hudby i milovníkům kina, televize nebo sportu. Toto zařízení splní všechny vaše potřeby – zvukové, funkční i technologické. Nyní si jej navíc v Denon Store můžete pořídit za zvýhodněnou cenu!