Opravdové domácí kino 5.1

0

Jak bylo oznámeno, představujeme druhou část naší krátké série o úskalích výběru audio řešení.

Před týdnem jsme mluvili o soundbarech, které vám umožňují zesílit zvuk z televizoru a díky kterým se můžete pokusit vytvořit náhradu za domácí kino. Chtěli bychom tedy začít s přímým odkazem na předchozí část a plynule přejít k dnešnímu tématu, kterým jsou řešení s tajemným názvem 5.1.

, Opravdové domácí kino 5.1, Denon Store
Reproduktorový set Wilson: Exclusive Line EL-4. EL-8, Raptor Vocal
Předpokládejme, že naším prvním krokem byl nákup subwooferu se soundbarem.

Dříve zmíněné Magnifi Max a Heos Bar nám kromě klasických funkcí zesilování zvuku z TV můžou docela dobře napodobit systém domácího kina. Oba produkty mají možnost přidat další surround (prostorové) reproduktory. Heos BAR může využívat jakékoli reproduktory rodiny HEOS, avšak nejčastěji používaným řešením je pár HEOS 1.

Díky možnosti rozšíření systému přidáním reproduktorů můžeme vytvořit regulérní set 5.1.

, Opravdové domácí kino 5.1, Denon Store

Pár reproduktorů Heos 1 se soundbarem Heos BAR
Kromě zvukového panelu a subwooferu je zde možnost rozšíření o efektové reproduktory, které umožňují dosáhnout zvukových efektů vtahujících diváka do víru dění na obrazovce. Řešení založená na klasických soundbarech nebo těch suplujících kino 5.1 jsou řekněme kompaktním a estetickým řešením, ale v jistém smyslu kompromisem. Zvukový panel pod televizorem splívá s obrysem obrazovky. Bezdrátový subwoofer umožňuje pohodlnou instalaci a surround reproduktory, které rozšiřují scénu a efekty, jsou malé a je jednoduché je ukrýt.

Ale co když nám to nestačí a jsme připraveni vstoupit do další úrovně zábavy?

Skutečné kino doma. Po předchozí konzultaci s držitelem rodinné kasy můžeme začít plánovat.

Od čeho ale začít a jak se toho chopit? Jak to všechno funguje?

Objeví se mnoho otázek, studený pot a třes rukou… Ukazuje se však, že téma není tak obtížné, pokud ho rozpracujeme na menší části. Začněme nejpopulárnější konfigurací kina, tedy 5.1. Ano, víme, že to zní docela ENIGMATICKY (a to doslovně). V té bláznivé zkratce však existuje systém a je nejvyšší čas ukázat toto tajemné monstrum.

V označení 5.1 se skrývá přesná informace o počtu použitých reproduktorů.

Konkrétně: „5“ znamená počet reproduktorů, které tvoří specifické prostředí posluchače.

, Opravdové domácí kino 5.1, Denon Store
Dva přední reproduktory zodpovídají za nejdůležitější prvek neboli scénu.

To ony hrají první housle a przentují přímo to, co se děje na obrazovce. Přímým doplňkem, který je s nimi v symbióze, je centrální reproduktor, který je zodpovědný za dialogové linky. Mohlo by se zdát, že to je nepodstatný element, ale nesmí se na něj zapomenout. Jedná se o velmi důležitou součást sady a stojí za to, aby nezůstal stranou od ostatních reproduktorů. Ve filmech je spousta mluvených scén a není nic horšího než náš oblíbený herec, který mluví nepřirozeným hlasem. Zde je nejjednodušší řídit se přímým doporučením výrobce a zvolit centrální reproduktor ze stejné řady nebo rodiny reproduktorů, jako jsou přední reproduktory.

Speciální efekty?

Pokud jde o speciální efekty, výbuchy nebo přilétající letadlo někde z pravé strany, to právě zde se uplatňují reproduktory efektové nebo též surroundové. Jejich role není tak dominantní jako v případě předních, nicméně jsou důležitou součástí systému. Právě efektové reproduktory jsou zodpovědné za vyvolání prostorového efektu. I zde je doporučeným řešením použití reproduktorů z té samé řady.

Nyní je potřeba napsat tečku.
A to doslova – píšeme ji za číslici 5 – protože jsme probrali pět základních reproduktorů.

, Opravdové domácí kino 5.1, Denon Store

5.X – Jakou informaci lze nalézt na místě uvedeného „X“?

Další číslice odpovídá počtu použitých subwooferů s tím, že zde může být vložena i „0“. Máme-li malý prostor a velmi výkonný reproduktorový systém, může být subwoofer zbytečný. Nicméně pokud nám chybi silné výbuchy a efekt zemětřesení, pak by se na scéně měl objevit i subwoofer. Jedná se o prvek, který je navržen tak, aby doplňoval náš reproduktorový systém velmi nízkými zvukovými frekvencemi. Nebudeme možná nyní přesně řešit to, o co se jedná a co jsou to podzvuky. Zkrátka lze říci, že nízké frekvence vytvářejí sféru rušivých emocí, strachu a toho, co se nám nejvíce líbí – čili šťavnatých a epickkých výbuchů.

, Opravdové domácí kino 5.1, Denon Store

Tak můžeme stručně shrnout obecné charakteristiky domácího kina v základní a nejoblíbenější konfiguraci, kterou je právě 5.1. V další části naší série článků vám povíme o charakteristických vlastnostech a rozdílech mezi různými sety i značkami reproduktorů. Pokusíme se také vyvrátit mýtus komplikované konfigurace celého systému domácího kina.
Brzy na viděnou!

, Opravdové domácí kino 5.1, Denon Store