Jaký subwoofer vybrat do místnosti?

0
SPEKTOR 6 Black 5.1 Surround system interior photos.

Návštěvníci salonu Denon Store se často ptají, jaký subwoofer vybrat: aktivní, pasivní, otevřený nebo uzavřený? Který z nich bude ideální pro domácí kino a který se hodí pro stereo? Kam jej v místnosti umístit, aby byl zvuk čistý? Ostestovali jsme všechna možná řešení a pomůžeme vám s výběrem.

Na začátek si řekněme, že se rozlišují tři základní typy ozvučnice subwooferu:

  • ozvučnice uzavřená;
  • ozvučnice bass reflex;
  • ozvučnice band-pass;

Uzavřená ozvučnice

Jaký subwoofer vybrat do místnosti?, Denon Store

Začněme uzavřenou ozvučnicí. Jaké možnosti vám nabízí a co jejím využitím získáte? Uzavřená ozvučnice plní dvě velmi důležité akustické funkce. Za prvé odděluje přední a zadní stranu membrány. Vibrace na zadní straně membrány zůstávají v skříni a díky tomu se nepřipojují k vibracím na přední straně.

To je velmi důležitý rozdíl mezi uzavřenou ozvučnicí a otevřenou přepážkou. Za druhé, vzduch uvnitř uzavřené ozvučnice plní funkci pružiny. Proto se tento typ ozvučnice vyznačuje slabšími, ale výjimečně rychlými basy.

Ozvučnice bass reflex

Jaký subwoofer vybrat do místnosti?, Denon Store

Ozvučnice bass reflex je konstrukce, která využívá otvoru v ozvučnici a principy Helmholtzova rezonátoru (resonancemi vzduchu v dutinách). Je efektivnější než subwoofery s uzavřenou ozvučnicí. Výsledkem je silný a výrazný bas. Získáváte rovněž nižší zkreslení a nižší výchylky membrány ve frekvenčním rozsahu subwooferu.

Bass reflex se nejčastěji vyskytuje ve dvou variantách: „down-firing“ a „front-firing“, kdy membrána je umístěna na přední straně konstrukce respektive pod ní. Za zmínku stojí, že tyto varianty se používají také v uzavřených ozvučnicích.

Ozvučnice band-pass

Dalším typem ozvučnice je band-pass, neboli pásmová propust. Skládá se ze dvou komor – jedné obvykle uzavřené, druhé s otvorem (tunelem). Reproduktor je umístěn ve vnitřní přepážce, takže energie z jedné strany membrány je tlumena (v uzavřené komoře) a energie z druhé stimuluje rezonanční systém (komory s otvorem fungujícím na principu Helmholtzova rezonátoru – jako v bass reflexu).

Přečtěte si také: „Domácí kino – 5 otázek a odpovědí, které byste měli vědět před nákupem”.

Aktivní a pasivní subwoofery

Jaký subwoofer vybrat do místnosti?, Denon Store

Typy subwooferů jsme již představili na základě jejich ozvučnic. Můžeme je však také rozdělit na aktivní a pasivní. Aktivní jsou ty, které mají zabudovaný vlastní zesilovač a k hraní potřebují pouze signál. Pasivní potřebují navíc zesílení z externího zdroje.

Když máte všechny tyto informace, můžete si vybrat subwoofer pro sestavu s ohledem na vaše potřeby a vaši místnost.

Nejlepší subwoofer pro domácí kino

Pokud chcete doplnit vaši vícekanálovou sestavu (domácí kino), stojí za to věnovat pozornost na subwoofery bass reflex. Jak již bylo zmíněno dříve, jsou velmi účinné a budou skvělé pro doplnění zvuku během akčních scén ve vašich oblíbených filmech.

V závislosti na velikosti místnosti věnujeme pozornost také velikosti samotného zařízení. Pro místnosti větší než 35m2 doporučujeme subwoofery s 12palcovou nebo větší membránou. Tím bude zajištěna odpovídající dynamika a hloubka nízkých tónů.

V místnostech do 20 m2 si můžete dovolit 8palcový měnič. Musíte si však uvědomit, že to není jediný determinant. Je třeba vzít v úvahu i citlivost, kterou může váš subwoofer dosáhnout a která se udává v decibelech. Velmi důležitá je zde také frekvenční odezva. Pamatujte ale, že údaje od výrobce mohou být časem zavádějící. Nejlepším řešením je proto otestovat zařízení naživo, např. v salonu Denon Store, který tuto možnost poskytuje.

Subwoofer pro stereo set

Když hledáte lepší dynamiku pro váš stereo set, stojí za to věnovat pozornost subwooferům s uzavřenou ozvučnicí. Jak již víme, jsou rychlé a velmi přesné. Toto je často klíčová vlastnost ve stereofonii. Koneckonců, nikdo nechce, aby jeho bas byl opožděný.

Zde je situace trochu jiná než v případě otevřených ozvučnic, takže velký měnič nemusí být nejlepším řešením pro velké místnosti. Například 2 menší měniče budou lepší než jeden velký.

Kde umístit subwoofer?

Jaký subwoofer vybrat do místnosti?, Denon Store

Dilematem posluchače je také často umístění subwooferu v místnosti. Bohužel je velmi těžké to jednoznačně určit. Rozhodně stojí za to vyhnout se všem koutům místnosti. Bas v odrazu může nepěkně dunit a bude to znít velmi nepříjemně. Nejlepší je umístit reproduktor na několik míst a zkontrolovat, jak se bude chovat. Naštěstí nám nové technologie AV přijímačů při kalibraci subwooferu hodně pomáhají.

Doufáme, že vám výše uvedené informace pomohou vybrat ten správný subwoofer. Doporučujeme vám rovněž po uvolnění vládních opatření navštívit salon Denon Store a poslechnout si (nejen) subwoofery osobně. Poslech je rozhodně nejdůležitější aspekt při výběru nejlepšího zařízení.