Jak vybrat sluchátka s aktivním potlačením hluku a proč stojí za to?

0

Na trhu je velký výběr sluchátek. Najdeme tradiční s kabelem, bezdrátová, do uší, přes hlavu a další. Do toho přichází skupina sluchátek s aktivním potlačením hluku (ANC – Active Noise Canceling). Jak fungují a proč byste se o takové řešení měli zajímat? Čím jsou lepší než tradiční sluchátka? Jak vybrat nejlepší model? Zveme vás ke čtení.

Trh sluchátek roste na délku i šířku a každý má své vlastní požadavky na zvuk. Mnozí uživatelé se řídí testy, které bohužel často nejdou srovnávat se skutečným stavem.

Výsledkem je, že si kupujeme další a další sluchátka, abychom se konečně trefili. Každý uživatel si předem formuje vlastní úsudek na základě názorů přátel nebo všudypřítomných reklam. Nejlepším řešením je však otestovat sluchátka osobně. Známe to z vlastní zkušenosti. V našem salonu Denon Store máme možnost otestovat množství modelů. Na základě našich vlastních pozorování můžeme napsat jednu věc: testovat, poslouchat a všímat si rozdílů ve zvuku, protože ten není jen o basech.

Sluchátka potlačující hluk jsou nyní stále populárnější. ANC funguje na principu vestavěných mikrofonů, které zachycují hluk z prostředí. Signál je poté uvnitř sluchátek invertován a odeslán do reproduktoru. Nyní se společně podíváme na modely Denon a Bang & Olufsen a zjistíme, které z nich opravdu stojí za to. Nebudeme se zaměřovat pouze na potlačení hluku, ale také na jasný a čistý zvuk, prostornost a nemizející střední tóny i při velkém rozsahu tónů nízkých.

Prvním modelem, který otestujeme, budou sluchátka Denon AH-GC30.

Jak vybrat sluchátka s aktivním potlačením hluku a proč stojí za to?, Denon Store

Denon AH-GC30 – co se zlepšilo, jaké prvky byly posíleny a co se objevilo jako novinka?

Legendární předchůdce AH-GC20, který se vyrábí od roku 2015, se stal na trhu senzací a zanechal konkurenci daleko za sebou. Díky úžasně čistému zvuku a zachování hlubokých basů se Denon ujal vedení. Letos se na trhu objevil jejich nástupce – Global Cruiser 30. A hned příjemné překvapení, z technologického hlediska jedno velké plus. 3 režimy potlačení hluku, technolgie zpracování měničů jako u Denon Hi-Fi sluchátek a to, co nás nejvíce zaujalo, je DAC USB. Připojení přes USB do počítače dává ještě více možností než klasické kabelové připojení. Větší hloubka, více detailů a jako třešnička na dortu potlačení hluku. Konstrkce získává také plus, protože byl zesílen hlavový most, který v předchozím modelu o sobě dával někdy znát.

Jak vybrat sluchátka s aktivním potlačením hluku a proč stojí za to?, Denon Store

Jedná se tedy o ideální sluchátka pro lidi, kteří mají rádi lineárnost středních i vysokých tónů. Co je rozdíl oproti předchozímu modelu (a to docela důležitý) jsou mnohem výraznější basy.

Bang & Olufsen H9i / H8i – perfektní sluchátka pro milovníky klasické hudby

Pokud někdo postrádá jasnost a teplejší středy, dánský producent Bang & Olufsen přichází na pomoc. Může se totiž pochlubit skvělými sluchátky H9i a H8i, u kterých zvuk jednoduše dostane i ty nejnáročnější uživatele. Posloucháte jazz, blues nebo klasiku? Potom to jsou sluchátka pro vás. Skvělé ovládnuté basy, čisté výšky a hřejivý střed přináší větší radost z poslechu.

Jak vybrat sluchátka s aktivním potlačením hluku a proč stojí za to?, Denon Store

V oblasti potlačení hluku se B&O též postavily výzvě. Ideální konstrukce H9i zakryje celé ucho, což nám dává pasivní „vypnutí“ okolního hluku a spuštěním NC získáváme čistou radost z poslechu hudby v kanceláři, na ulici nebo v letadle. Vyznačují se též pohodlím při používání. V obou modelech je těžké hovořit o nevýhodách. Pro některé – netrpělivé – to může na počátku být obtížnější ovládání H9i. Dotykový panel na sluchátku se ale po delším používání ukazuje jako velmi jednoduchý a intuitivní a jistě bude oblíbenější než klasické ovládání pomocí tlačítek. Dánové se s tímto úkolem vypořádali velice dobře.

A co malá sluchátka do uší?

Pokud jsme stále u sluchátek Bang & Olufsen, za zmínku určitě stojí i jejich další top model, kterým bezpochyby E8 je. Tato sluchátka se nedávno objevila ve verzi 2.0. V tomto modelu je výrazně prodlužena provozní doba baterie a potěší i podpora indukčního nabíjení.

Jak vybrat sluchátka s aktivním potlačením hluku a proč stojí za to?, Denon Store

Při testování E8 2.0 jsme často používali transparentní režim, a to z jednoduchého důvodu – nechtěli jsme je vyndávat z uší. Proč zmiňujeme tento model, když mluvíme o potlačení hluku, když tento model ANC nemá? Při použití pěnových nástavců COMPLY jsme schopni se zcela ponořit do našich oblíbených písní a oprostit se od ruchu ulice, a to navíc bez jindy všudypřítomných kabelů. Nejedná se tedy o aktivní potlačení hluku, ale výsledek bude na podobné úrovni.

Nejlepším způsobem, jak si vybrat ideální sluchátka, je jejich otestování. Zveme vás do našeho salonu Denon Store, kde se můžete připojit k jakémukoli zařízení a přehrát svou oblíbenou hudbu. Naši poradci vám rádi zodpoví veškeré vaše dotazy a řeknou vám o možnostech jednotlivých modelů.