Jak sestavit domácí kino?

0

Právě nastal čas na třetí a poslední část našeho průvodce určeného pro ty, kteří sní o vlastním systému domácího kina. Tentokrát vám představíme unikátní systém s možností rozšíření – a nejenom to. 😉 S naší pomocí budete moci vytvořit kino se zvukem Dolby Atmos, který je k dispozici v nejlepších kinech, ale také např. na Netflix.

Jak jsme psali v předchozích částech průvodce, domácí kino začínáme budovat na zákaldě analýzy našich požadavků. Chceme se cítit jako v opravdovém kině nebo jako na vysněném koncertu oblíbené hudební skupiny? Začátečníkům postačí soundbar se subwooferem, které zesílí zvuku z televizoru i přehrávanou hudbu. Milovníci filmů si vyberou oblíbený set 5.1. Ale co dělat, když chceme z filmu nebo z oblíbené hudby vytěžit každý detail a nechceme přitom vyčerpat rozpočet a znovu přestavovat svůj pokoj? Podívejme se nejprve, jak by vlastně měl profesionální zvuk v dobrém kině vypadat.

Zvuk Dolby Atmos

Během posledních několika let začalo stále více kin nabízet zvuk Dolby Atmos. Vyznačuje se tím, že kromě centrálního reproduktoru, z něhož slyšíme rozhovory, a reproduktorů rozmístěných kolem diváka, máme horní vrstvu reproduktorů, která je umístěna na stěně nebo rovnou ve stropě. Zvuk tedy vychází ze všech stran a je neuvěřitelně prostorný. Je možné slyšet i ten nejmenší detail filmu nebo koncertu. Dolby Atmos tak přibližuje diváka realitě a posouvá ho do středu akce.

, Jak sestavit domácí kino?, Denon Store
Vytvoření systému Dolby Atmos, pokud mluvíme o nastavení reproduktorů a jejich kalibracji, rozhodně vyžaduje pomoc odborníků. Ti by měli nejprve provést měření, připravit místnost a projekt tak, aby było možné vybrat vhodné řešení a výsledek byl co nejlepší. Poté je nutné zařízení instalovat a nakonfigurovat jej. Celý proces může trvat až několik dní a obvykle jsou nutné stavební zásahy. Stává se, že je potřeba bourat stěny nebo montovat závěsný strop. To vše je samozřejmě velmi nepříjemné, ale dá se tomu vyhnout?

Vytvořte si skutečné kino ve vašem domě

Ne každý si může dovolit znovu přestavovat pokoj nebo provádět rekonstrukci. Stává se, že omezením je nedostatek prostoru v místnosti nebo že si nejsme zcela jisti, zda potřebujeme takové pokročilé řešení. To je samozřejmě spojeno i s nutností vyššího rozpočtu. Proto se splněným snem může stát zařízení s možností rozšíření. Díky němu nemusíme kupovat celý, profesionální set najednou. Existuje způsob, jak snadno vytvořit jednoduché kino ve vašem domě, a časem ho rozšířit a užívat si tak zvuk Dolby Atmos, který jsme dříve znali pouze z multiplexů.Jak to udělat? Vyberte si centrální reproduktor a dva přední podlahové reproduktory, které již mají vestavěný subwoofer. Jedná se o minimalistické řešení, které nezabere mnoho místa. Značka, která nabízí toto řešení, je Definitive Technology se serii BP. Jedná se o reproduktory, které nás nejen obklopují dokonale čistým zvukem, ale jsou také krísné vzhledem a budou dokonale ladit s okolím. Později k této základní sadě můžeme přidat další reprosoustavy nebo speciální směrové reproduktory, tzv. reproduktory Dolby Atmos, bez nutnosti montáže do stropu. To vše díky inovativnímu řešení.

, Jak sestavit domácí kino?, Denon Store
Čím série BP Definitive Technology vyniká?
Série BP má unikátní modulární konstrukční řešení, kdy se reproduktory Dolby Atmos umisťují přímo na dedikované sloupové reproduktory, které mají v horní části dokovací stanici. Po její otevření můžeme přímo připojit reproduktor Atmos a díky tomu se dále nemusíme starat o propojovací kabely – vše je zavřeno uvnitř sloupového reprodukotru. Zvuk, který bude vycházet z reproduktoru Dolby Atmos, je směrován nahoru, poté se odrazí od stropu a jde k divákovi. Vypadá to takto:

, Jak sestavit domácí kino?, Denon Store
Takové rozšíření zvukového systému připomíná řešení používaná v kinech. A nejlepší ze všeho je, že jste to právě vy, kdo jej tvoří a spravuje.

3D zvuk v inovativním řešení

Definitive Technology představují zařízení vsoké kvality, která ohromují vzhledem i kvalitou zpracování. Jsou extrémně odolná a s dlouhou životností. Modely reproduktorů BP9060, BP9040 a BP9020 obsahují možnost instalace dalších reproduktorů Atmos – řeč je o modelu A90. Model 9080x má takový reproduktor dokonce již vestavěný. A to vše bez nutnosti pomoci odborníků.Podívejte se, jak vypadá průřez reprosoustavou BP9080x:

, Jak sestavit domácí kino?, Denon Store
Celý set se stává jakýmsi kompromisem umožňujícím získat WOW efekt bez nutnosti rekonstrukce místnosti.

Pokud chcete začít své dobrodružství s domácím kinem, začněte s návštěvou našeho Salonu. V něm na vás čekají odborníci, kteří projekt připraví, pomohou s konfigurací, poradí a představí systém vhodný pro vaši místnost.

Na shledanou v Denon Store!