Hudba pro aktivní – jaká vybrat sluchátka či jiná řešení pro milovníky sportu?

0

Sportem ku zdraví – s tímto heslem se setkáváme téměř každý den. Stále více lidí sportuje a mezi nimi jsou i ti, kteří si nedokážou představit dobrý trénink bez pořádné hudební motivace a silných, energických zvuků, které tréninku dávají správný rytmus. V ten moment jsou samozřejmě řešením sluchátka, ale existuje i jiná možnost?

Vraťme se k otázce sluchátek. Na co se zaměřit při jejich výběru, pokud nás mají doprovázet při náročných fyzických aktivitách? Co by nás kromě dobrého zvuku mělo zajímat?

Kromě kvality zvuku je pro nás důležité především pohodlí při používání sportovních sluchátek – jak o nich obvykle mluvíte. Protože na co jsou uživateli sluchátka, která po chvilce vypadnou z uší, nebo začnou tlačit a způsobí dlouhodobé bolesti? Anatomická struktura ucha bude u každého individuální záležitostí, takže aby se zvýšila šance na správný výběr sluchátek, věnujme před nákupem pozornost počtu náušníků (gumových špunty na sluchátkách), které přidal výrobce. Čím více náušníků v sadě, tím větší je šance, že si je vybereme správně.

Hudba pro aktivní – jaká vybrat sluchátka či jiná řešení pro milovníky sportu?, Denon Store

Může sluchátko vypadnout z ucha?

V případě mnoha modelů sluchátek, které jsou v současné době na trhu, se od výrobců setkáváme s různými řešeními, která mají za cíl zlepšit „držení“ sluchátek. První a nejoblíbenější je připojení speciálního úchytu za ucho („záušník“), který poté drží sluchátko pevně v uchu. V případě tohoto řešení je třeba věnovat zvláštní pozornost druhu materiálu, ze kterého byly úchyty vyrobeny. Nejlepší materiál bude guma, která umožňuje úchytům přizpůsobit se do tvaru vašeho ucha, aniž by tím bylo ohroženo pohodlí (jak je tomu často u plastových úchytů). Příkladem sluchátek s tímto řešením může být model m-Six ze stáje švédské značky Jays. Sluchátka skvěle sedí na většině uší a díky velkému množství přiložených špuntů je můžeme snadno přizpůsobit svým preferencím.

Hudba pro aktivní – jaká vybrat sluchátka či jiná řešení pro milovníky sportu?, Denon Store

Druhým řešením je malinký držák instalovaný u samotného sluchátka, který se umisťuje do ucha. Toto řešení je možná diskrétnější, ale nebude vhodné pro každého. Navzdory tomu, že držák je obvykle vyroben z gumy, jeho tolerance pro umsítění je mnohem menší než v případě „záušníků“, takže někdy může být příliš velký nebo příliš malý a nebude tak zcela plnit svou roli. Zde budou příklademskvělá sluchátka BeoPlay E6, která kromě držáku (vyjímatelného!) mají v sadě pěnové nástavce Comply, které se skvěle přizpůsobují ušnímu kanálku.

Hudba pro aktivní – jaká vybrat sluchátka či jiná řešení pro milovníky sportu?, Denon Store

Jsou pro aktivní lepší bezdrátová sluchátka nebo ty s kabelem?

Obě řešení mají své příznivce a odpůrce. V případě sluchátek s kabelem je samozřejmostí jejich nezávislost na baterii, nemusíme se starat o to, zda jsou nabité nebo ne – ideální řešení pro zapomnětlivé. Bezdrátová nám umožňují neomezený pohyb, což je jejich největší výhodou.

A co s problematikou zvuku? Která nakonec zvolit? Odpověď na tuto otázku byste měli najít sami, přičemž samozřejmě doporučujeme salon Denon Store, kde vám naši poradci ochotně pomohou s vašim výběrem a každé ze sluchátek si můžete přeměřit a vyzkoušet na vlastní kůži;)

Co si vybrat místo sluchátek?

Sluchátka jsou jedním řešením, ale ne jediným. Bezdrátové reproduktory nás mohou stejně jako sluchátka doprovázet při týmových sportech, individuálních trénincích v domácích tělocvičnách nebo ozvučit sály během tanečních cvičení. Během vývoje této oblasti audia se producenti neustále předhánějí v tom, kdo nabídne vyšší výkon, větší životnost baterie a samozřejmě vyšší kvalitu zvuku vycházejícího z reproduktoru. Častou vlastností takových reproduktorů je také určitý stupeň odolnosti proti vodě nebo prachu, který umožňuje, aby byly bez zábran používány venku, a to bez strachu z jejich poškození. Skvělým příkladem takového reproduktoru je mj. bluetooth reproduktor Denon New Envaya. Má odolnou konstrukci, která je odolná proti poškrábání a pádům. Nevyděsí ho ani prach nebo voda. Můžeme ho bez obav vzít na pěší nebo cyklistickou výpravu.

Hudba pro aktivní – jaká vybrat sluchátka či jiná řešení pro milovníky sportu?, Denon Store

Je tedy jasné, že sport a kvalitní hudba mohou jít bez problémů ruku v ruce a nemusíme u toho ani dělat kompromisy. Množství produktů na trhu umožňuje uživatelům vybrat si řešení, která odpovídají jejich preferencím.