Co je to multiroom?

0

Je možné bez použití kabelů propojit reproduktory ve všech místnostech v jeden systém? Je obtížné takový integrovaný zvukový systém ovládat? Podívejte se, jaké možnosti MULTIROOM nabízí a čím vlastně je.

Autonomní vozy, drony nebo inteligentní domácí systémy – řešení známá doposud ze sci-fi filmů, o nichž asi všichni slyšeli a která se zároveň pomalu stávají každodenní realitou. V dnešní době není možné při stavbě domu zapomenout (kromě rozvodů sanitárních a elektrických instalací) na teletechnická řešení. Jedním ze základních prvků, a jistě jedním z nejpříjemnějších, je integrovaný zvukový systém našeho bytu, neboli multiroom technologie.

Multiroom tehdy a dnes

Multiroom systémy nejsou technickou novinkou posledního desetiletí. Vraťme se několik let zpátky, a to do školních let, kdy se oblibě těšilo rozhlasové vysílání. Již v té době bylo možné, aby např. ve 30 místnostech hrála stejná hudba, která byla přerušována hlášeními hlasatele. Všechny reproduktory byly propojeny stovkami metrů kabelů se zesilovačem, směšovačem a přehrávačem, před nímž seděl a který ovládal člověk. Dnes to může být mnohem jednodušší.

, Co je to multiroom?, Denon Store
Představte si blízkou budoucnost: Po náročném dni v práci se vrátíme domů. Už v předsíni si přes aplikaci v telefonu pouštíme kompilaci s relaxační hudbou. Poté v obývacím pokoji prosíme asistenta, např. Alexu, aby v AV přijímači spustil TV dekodér, díky kterému můžeme sledovat zprávy. Po chvíli se však rozhodneme vzít si s sebou prohlášení našeho oblíbeného politika do koupelny, kde si dáme sprchu. Pomineme-li množství ironie v posledním odstavci, opravdu tak bude vypadat budoucnost audio systémů? Ne! Takhle vypadá současnost!

, Co je to multiroom?, Denon Store

Už žádné kabely! Multiroom = bezdrátovost

Skutečným průlomem v systémech ozvučení jsou bezdrátová řešení multiroom. „Bezdrátovost“ byla v audio průmyslu po dlouhá léta spojena se špatnou kvalitou zvuku. To již ale neplatí. Následný vývoj standardů přenosu významně zlepšil stabilitu a možnosti přenášeného audio signálu.

Když zapomenete na přípravu instalace v rozestavěném domě, nic se neděje. Např. s pomocí systému Heos můžeme přenést a skutečně dodat zvuk (včetně internetového rádia, hudby ze streamingových služeb jako Spotify, Tidal, Deezer, nebo domácího hudebního serveru) do dalších místností prostřednictvím WiFi sítě.

Systém Heos

Jedná se o speciální řadu výrobků a zároveň technologii společnosti Denon. Reproduktory s vysokou kvalitou zvuku (potvrzeno mj. oceněním EISA) se vyznačují stabilitou provozu a rozsáhlým portfoliem produktů pro rozšíření zvukového systému v našem domě.

Nejjednodušším a nejrychlejším způsobem, jak systém rozšířit, jsou aktivní reproduktory: Heos 1, 3, 5 a 7. Stačí je zapojit do sítě v rozsahu naší domácí WiFi, zkonfigurovat přes aplikaci (trvá to maximálně 10 minut) a vše funguje! Číslování reproduktorů odpovídá jejich velikosti, a tedy i hudebnímu efektu, který jsme schopni získat. Ale na rovinu – v koupelně nebo v kuchyňském koutku obvykle nepočítáme s audiofilní kvalitou zvuku. Obvykle používáme reproduktory Heos 1, které jsou odolné vůči vlhkosti, v kombinaci s malým přijímačem Heos AMP.

, Co je to multiroom?, Denon Store
Větší reproduktory lze použít např. v ložnici, pracovně a jiných větších místnostech. V obývacích pokojích jsou oblíbeným řešením soundbary v kombinaci se subwooferem a možností přidání bezdrátových zadních reproduktorů. Díky integraci technologie Heos do téměř všech nových produktů Denon a Marantz můžeme také propojit tradiční domácí kino, stereo set, mini věž nebo aktivní reproduktory do jednoho uceleného systému ovládaného z jedné jednoduché a intuitivní aplikace. Uvedené příklady jsou pouze částí široké škály produktů, které mají podporu systému Heos.

Pokud jste někdy přemýšleli, jak bude vypadat budoucnost domácích audio systémů, tak řešení Heos bude tou nejlepší odpovědí.

Zveme vás do salonu Denon Store, kde jsou k dispozici multiroom systémy a naši poradci, kteří vám je představí a pomohou vám s výběrem a konfigurací.