Co je potřeba vědět před nákupem gramofonu?

0

Před nákupem nového gramofonu si klademe několik otázek. Základní jsou: Jaký gramofon si vybrat z tak široké nabídky? Jak bychom se o něj měli starat? Potřebujeme kromě gramofonu ještě něco jiného? Vše vysvětluje Denon Store!

Velmi dobře víme, že gramofon nejen skvěle reprodukuje zvuk, ale je také významným prvkem výzdoby místnosti. Při procházení nabídky různých modelů gramofonů můžete narazit na různé typy, mj. vintage, futuristické, klasické nebo tematické gramofony. Je však třeba mít na paměti, že vzhled standardního gramofonu je určován důležitými konstrukčními prvky. Jejich narušení (např. změna vzhledu) může nepříznivě ovlivnit kvalitu zvuku. Naštěstí si můžete vybrat z různých barev, vzorů a dokonce i tvarů celého zařízení. Touto různorodostí se může pochlubit zejména značka Pro-Ject a jejich gramofony ze série „Special Edition“.

Jak funguje gramofon?

Co je potřeba vědět před nákupem gramofonu?, Denon Store

Jednoduše řečeno, gramofon reprodukuje zvuk třením jehly o drážky ve vinylové desce. Takto generované elektrické impulsy mají mírně odlišné charakteristiky než ty, které vycházejí z digitálních zvukových zdrojů, jako jsou např disky CD. Než se dostanou k zesilovači, musí být řádně zpracovány a zesíleny. K tomu vám pomůže gramofonový předzesilovač. Často je zabudován přímo v gramofonu. Může být rovněž zabudován v zesilovači nebo přijímači a existuje i jako samostatné zařízení.

Před zakoupením gramofonu se ujistěte, že u vašeho vybavení nechybí předzesilovač. Pokud si nejste jisti, kontaktujte naše odborníky ze salonu Denon Store.

Důležitým hlediskem je nalezení správného místa pro gramofon. Hlavní je, aby podklad byl rovný. Gramofon by měl být co nejlépe vyrovnaný, aby se jehla mohla rovnoměrně třít o drážky na vinylové desce. Při výběru místa pro vaše zařízení stojí za to si předem změřit, zda nebudou problémy se stabilním umístěním zařízení, a zkontrolovat pomocí vodováhy, zda je povrch vodorovný.   Co je potřeba vědět před nákupem gramofonu?, Denon StoreExistuje ale i několik výjimek. Jednou je např. gramofon Pro-Ject VT-E BT R, který potřebuje nejen stabilitu ale dostatečné množství prostoru ve vertikální rovině.

Který gramofon zvolit?

Co je potřeba vědět před nákupem gramofonu?, Denon Store

Gramofon má přehrávat vinylové desky v nejlepší kvalitě. S tím jsou spojeny i další možnosti, které nám producenti nabízejí. Jednou z nich je automatika – můžeme si vybrat gramofon, který po stisknutí tlačítka udělá vše za nás – to znamená, že zvedne raménko a umístí jej přesně na desku. To nabízí mj. Denon DP-300F. Některé gramofony jsou vybaveny technologií, která umožňuje kopírovat naše vinylové desky ve vysoké kvalitě na USB flash disk. Mezi ně patří např. Denon DP-450USB.

Co je potřeba vědět před nákupem gramofonu?, Denon Store

Na trhu jsou dostupné i gramofony s vestavěnými reproduktory, avšak tento typ konstrukce má svá zvuková omezení. Je proto lepší spíše vytvořit víceprvkový zvukový systém. Zajímavým řešením je gramofon s vestavěným reproduktorovým zesilovačem, jako je např. Pro-Ject Jukebox E. K tomuto zařízení můžete přímo připojit klasické pasivní reproduktory.

Jak pečovat o gramofon?

Péče o gramofon a desky je nesmírně důležitá. Prach a jiné nečistoty mohou ovlivnit kvalitu zvuku a životnost zařízení, jehly i samotných desek. Je potřeba se postarat o to, aby jim byla prodloužena životnost a jejich dobrý zvuk se udržel po dlouhou dobu.

Co je potřeba vědět před nákupem gramofonu?, Denon Store

Skvělým společníkem je kartáč z uhlíkových vláken Pro-Ject BRUSH IT, kterým odstraníte prach z drážek desky i nežádoucí elektrostatické náboje.

Přečtěte si také: Jak se starat o gramofon a vinylové desky?

Co je potřeba vědět před nákupem gramofonu?, Denon Store

Na znečištěné desky (např. od otisků prstů) použijte těžší kalibr. Ideální je Pro-Ject VINYL CLEAN – hmota, která účinně odstraňuje nečistoty a otisky prstů z desky, aniž by ji poškodila.

Co je potřeba vědět před nákupem gramofonu?, Denon Store

Nezapomeňte také vyčistit jehlu, která obvykle shromažďuje prach. Měli byste ji vyčistit  kartáčkem se speciálními štětinami, který umožňuje prodloužit životnost jehly a zlepšit kvalitu přehrávaného zvuku. Za tímto účelem doporučujeme kartáček z uhlíkových vláken CLEAN IT.

Přemýšlíte o koupi nového gramofonu a líbí se vám příslušenství pro čištění gramofonu a desek? Při koupi vybraného gramofonu do 30. dubna 2021 od nás získáte čistící sadu pro gramofony zdarma. Vyberte si gramofon z nabídky a v košíku na vás čeká dárek!

Co je potřeba vědět před nákupem gramofonu?, Denon Store

Je to pouze malá část otázek, které nám víří v hlavách při přemýšlení o koupi gramofonu. Doporučujeme vám promluvit si s našimi odborníky, kteří se rádi podělí o své znalosti a pomohou vám vybrat zařízení, které splní všechna naše očekávání. Jsme vám k dispozici na tel.: +420 608 738 836 nebo e-mailu chodov@salonydenon.cz.

Rádi bychom vám také připomněli, že snad již brzy se budeme moci znovu setkat v našem salonu Denon Store, který je zatím z nařízení vlády uzavřen.